Niezależnie czy używasz kolagen czy dopiero zamierzasz go stosować to tą książkę warto mieć i przeczytać. Poświęcona jest ona jednemu z najważniejszych i mało zbadanych działów medycyny jakim jest tkanka łączna i jej podstawowa strukturalna część - kolagen. Kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie i stanowi 30%, całkowitej masy białka ludzkiego i 70% masy białek skóry. Informacje zawarte w książce pozwalają nam z innej perspektywy spojrzeć na funkcjonowanie naszego organizmu. Kolagen głównie kojarzy nam się z kosmetykami, zmarszczkami i wyglądem naszej skóry. Nie zdajemy sobie sprawy że kolagen ma o wiele większe znaczenie dla naszego organizmu i wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Książka jak najbardziej godna polecenia.
Autorzy:
- Siergiej A. Batieczko - doktor nauk medycznych. Zakończył Czernowicki Instytut Medyczny. Członek Zarządu Stowarzyszenia lekarzy Ukrainy, członek Rady Ukraińskiej Federacji Organizacji społecznych poparcia ochrony zdrowia społeczności cywilnej. Z inicjatywy S.A. Batieczko zostały opracowane strategie doskonalenia systemów zaopatrzenia lekarskiego, zarządzania jakością pomocy lekarskiej, programów profilaktycznych i zdrowotnych. Odbywał staże w Niemczech, Ameryce, Chinach, Japonii, Szwajcarii. Został nagrodzony międzynarodowym orderem Laury Chwały - w 2003 roku, za aktywny udział w międzynarodowej współpracy w dziedzinie ochrony zdrowia i wdrażania nowych technologii medycznych.
- A.M. Liedzjewirow - doktor nauk medycznych.
Ilość stron: 296
Rok wydania: 2010
Wydawnictwo: Kejtii.
Spis treści:
WPROWADZENIE.
Rozdział 1. BIAŁKO - PODSTAWA ŻYCIA.
Rozdział 2. KOMÓRKA, METABOLIZM I AMINOKWASY.
Rozdział 3. KOLAGEN - PODSTAWA TKANKI ŁĄCZNEJ I BIAŁKO MŁODOŚCI.
3.1. Kolagen.
3.2. Biologiczne i funkcjonalne znaczenie aminokwasów kolagenowych.
3.3. Biofunkcje białka kolagenowego.
3.4. Kolagenogeneza.
3.5. Macierz międzykomórkowa i transepidermalność produktów rozpadu kolagenu dostarczonych spoza ustroju.
3.6. Dowody naukowe na oddziaływanie kolagenu rybiego.
Rozdział 4. DIAGNOSTYKA I MOŻLIWOŚCI BIOKOREKCJI NIEWYDOLNOŚCI TKANKI ŁĄCZNEJ ORAZ DEFICYTU KOLAGENU USTROJOWEGO.
4.1. Koncepcja niewydolności kolagenu i tkanki łącznej.
4.2. Diagnostyka niewydolności kolagenu i tkanki łącznej.
4.3. Nowe podejście i nowe możliwości leczenia niedomagań tkanki łącznej.
Rozdział 5. ZASTOSOWANIE AMINOKWASÓW I KOLAGENU W MEDYCYNIE. ZARYS HISTORYCZNY I ZARYS MOŻLIWOŚCI.
5.1. Zastosowanie aminokwasów w literaturze zagranicznej.
5.2. Zastosowanie kolagenu w literaturze zagranicznej.
Rozdział 6. HISTORIA POZYSKANIA, CHARAKTERYSTYKA I DZIAŁANIE HYDRATU TROPOKOLAGENU RYBIEGO.
6.1. Historia natywnego, rybiego tropokolagenu.
6.2. Charakterystyka hydratu kolagenu rybiego.
6.3. Działanie dermo-kosmetyczne hydratu kolagenu rybiego.
6.4. Badania aplikacyjne i aparaturowe hydratu kolagenu rybiego.
Rozdział 7. PRZYSWAJANIE KOLAGENU OBECNEGO W NATURALNYM POŻYWIENIU.
Rozdział 8. KLINICZNO - FARMAKOLOGICZNA CHARAKTERYSTYKA LIOFILIZATU TROPOKOLAGENU RYBIEGO I OPARTEGO O NIEGO PREPARATU COLVITA.
8.1. Opis i charakterystyka substancji składowych preparatu colvita.
8.2. Zastosowanie terapeutyczne kolagenu rybiego i preparatu colvita.
8.3. Konkretne efekty kliniczne stosowania kolagenu rybiego i preparatu colvita.
8.4. Ogólne uwagi o stosowaniu i dawkowaniu preparatu colvita. Przeciwwskazania.
Rozdział 9. CZY WARTO SIĘ SUPLEMENTOWAĆ ?
Rozdział 10. STOSOWANIE KOMPLEKSU AMINOKWASOWO - MINERALNO - WITAMINOWEGO COLVITA W PROGRAMACH BIOKOREKCJI I LECZENIA.
10.1. Uwagi wstępne. Wyliczenie głównych kategorii osób, do których adresowane zostały programy biokorekcji.
10.2. Starość a starzenie przedwczesne.
10.3. Przedwczesne starzenie się skóry i jej przydatków.
10.4. Syndrom metaboliczny.
10.5. Choroby układu sercowo-naczyniowego.
10.6. Choroby układu nerwowego. 10.7. Choroby organów trawiennych.
10.8. Choroby kręgosłupa. 10.9. Obniżenie odporności układu immunologicznego.
10.10. Nowotwory złośliwe.
Rozdział 11. NOWA STRATEGIA ZACHOWANIA ZDROWIA I PRZEDŁUŻENIA MŁODOŚCI.
11.1. Kody młodości.
11.2. Elementy trybu życia.
11.3. Uwagi o dwóch pułapkach jedzenia.
11.4. Pokarmy zalecane w odżywianiu strukturalnym.
SŁOWNIK POJĘĆ.
BIBLIOGRAFIA.